فَاعْفُواْ وَ اصْفَحُواْ حَتىَ یَأْتىَِ اللَّهُ بِأَمْرِهِ إِنَّ اللَّهَ عَلىَ کُلِّ شىَْءٍ قَدِیرٌ
شما آنها را عفو کنید و گذشت نمایید تا خداوند فرمان خودش را بفرستد خداوند بر هر چیزى تواناست. (سوره بقره،آیه 109)
مدارا و نرم خویی با خانواده مهمترین اخلاقی است که هر مردی باید در منزل داشته باشد تا در سایه آن بتواند یک زندگی با صفا داشته باشد .
مدارا ، با رفق مترادف می باشد ، در کتب لغت این دو به این گونه تعریف شده است :
مدارا یا رفق عبارت است از نرم برخورد کردن با دیگران ،به آن ها جا دادن و در حق آنان خشونت روا نداشتن که در پیدایش سه زاویه خوش اخلاقی یعنی نرم برخورد کردن ،همدمی نیکو و تحمل کردن دیگران به گونه ای که از انسان فرار نکنند ،نقش فراوانی دارد.
مدارا ، بیشترین تأثیر را در اصلاح یا کاستن ناسازگاری همسران دارد .اساساً بدون رفق و مدارا نمی توان از زندگی بهره برد و زندگی بدون بهره مندی، در این حالت ، تنها از شکل برخوردار ولی فاقد روح و معنا ست .
از این رو حضرت علی (ع) مدارا با همسر را در همه حال تأکید نموده است :
« با زنان در همه حال مدارا کنید ، خوش زبان و نرمخو باشید ، و در تمام امور نیکی نمایید.»
و همین طور مدارا با همسر را کلید« زندگی با صفا » می داند ، به معنی دیگر اگر کسی خواهان زندگی خوب و زیبا و با صفا می باشد باید با همسر خود ، در همه حال و همواره با او مدارا کند ، تا از زندگی شیرین وعاشقانه بهره مند شود.
ازاین رو علی (ع) در این باره به فرزندش محمد بن حنفیه می فرماید:
درهر حال باهمسرت مدارا کن و با او مصاحبت خوبی داشته باش تا زندگی باصفا و سرشار از محبت داشته باشی .
ضرورت مدارا
مدارا ،از صفاتی است که در زندگی اجتماعی به آن محتاج می باشیم ؛خانواده که کوچک ترین اجتماع است به این قانون نیازمند می باشد.خدا متعال در ارتباط با معاشرت با مردم ،پیامبرش را ، دائم به داشتن صفت مدارا با آنها سفارش می نموده است :
پیامبر (ص) می فرمودند : پروردگارمن هم چنان که به انجام واجبات امر می نموده ،به مدارا با مردم نیز امر می کرده است .در حدیث دیگری فرمودند :
جبرئیل که پیش پیامبر (ص) می آمدند، می فرمودند یا محمد (ص) ،پروردگارت به توسلام می رساند و میفرماید که با خلق من مدارا کن .
عقل از صفاتی است که در زندگی شخصی و اجتماعی ،ضرورت آن بر کسی پوشیده نیست ،مدارا کردن با مردم ،نشانه عقل انسان و بلکه عقل مردم می باشد:
َعلی (ع) : اعْلَمْ أَنَّ رَأْسَ الْعَقْلِ بَعْدَ الْإِیمَانِ بِاللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ مُدَارَاةُ النَّاسِ
علی (ع) :بدان که راس عقل بعد از ایمان به خدا عزوجل ،مدارا کردن با مردم می باشد
قَالَ رَسُولُ اللَّهِ (ص) أَعْقَلُ النَّاسِ أَشَدُّهُمْ مُدَارَاةً لِلنَّاسِ وَ أَذَلُّ النَّاسِ مَنْ أَهَانَ النَّاسَ
پیامبر (ص) فرمودند: عاقل ترین مردم کسی است که با آنها بیشتر از همه مدارا می کند و پست ترین مردم کسی است که به مردم بیشتر اهانت می کند .
و هم چنین مدارا با مردم نصف ایمان است:
قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص مُدَارَاةُ النَّاسِ نِصْفُ الْإِیمَانِ وَ الرِّفْقُ بِهِمْ نِصْفُ الْعَیْشِ
پیامبر (ص) فرمودند: مدارا با مردم ،نصف ایمان و رفق با آنها نصف زندگی است .
بنابراین مؤمن ، در خانه باید با اهل آن به خصوص همسرش ،با مدارا رفتار کند ، ومراقبت از این صفت را جزء وظایف اولیه و مهم خود به حساب آورد .
مؤمن ، در خانه باید با اهل آن به خصوص همسرش ،با مدارا رفتار کند ، ومراقبت از این صفت را جزء وظایف اولیه و مهم خود به حساب آورد .
آثار و فواید مدارا
مدارا کردن علاوه بر آن که زندگی زناشویی را با صفا وشیرین می نماید ،صدقه محسوب شده وهم چنین اجر وثواب شهادت را به انسان می دهند :
قال النَّبِی( ص): مَن عاشَ مُداریًا ماتَ شَهیدًا وَ قالَ مُداراةَ النّاسِ صَدَقَةً
پیامبر (ص) فرمودند: هر کسی که با مردم مدارا کند مانند آن است که شهید مرده است و فرمودند مدارا با مردم صدقه در راه خدامی باشد
مدارا چیست ؟
با ضرورت و آثار مدارا کردن آشنا شدیم ، مدارا کردن یعنی چه ؟ چه رفتاری با دیگران باید داشته باشیم؟ نکته مهمی که در امر مدارا باید توجه کرد ، این که به بهانه مدارا نباید نسبت به انجام وظایف خود کوتاهی کنیم ؛ بنابراین در اصل ادای وظایف چیزی به نام مدارا وجود ندارد ؛ ولی در راهکار و کیفیت ادای وظیفه ،مدارا یک اصل انکار ناپذیر است که برای رسیدن به هدف ، رعایت آن ضروری است . مثلاً اگر همسرمان حجاب را رعایت نمی کند نمی توانیم به عنوان مدارا او را آزاد بگذاریم ،ولی در شیوه تربیت و آموزش می تواند از خشونت استفاده نکنیم بلکه از روشی نرم او را هدایت کنیم . همرنگی با جماعت ،پایبندی به بعضی از سنت ها و حفظ موقعیّت به هر قیمت ، هرگز نمی توان به بهانه مدارا کردن نافرمانی حق نمود .به طور کلّی هرجا مدارا باعث ارتکاب گناه مدارا کننده شود ،مدارا مطلوب نیست .
به عبارت دیگر مدارا کردن رفتاری است که موجب جلوگیری از در گیری های بی فایده وموجب پیوند بیشتر با دیگران می باشد.
مدارا کردن شامل رفتار های زیر می شود :
1. عفو و بخشش
2. تحمل کردن رفتار بد دیگران
3. هم مصاحبتی زیبا
4. خوش اخلاقی
5. نیکی کردن
شاید بتوان گفت یکی از رازهای دنیا، دانستن آن است که خانم ها چه می خواهند؟ یکی از دلایل این موضوع، تفاوت خواسته های آنهاست که علت آن نیز متفاوت بودن خانم ها با یکدیگر است. آنچه در این مقاله به آن اشاره می شود جنبه های مشترک بین نیازمندی های خانم هاست و خطاب جملات زیر مردان هستند .
متعهد و با وفا باشید
مهمترین ویژگی که زنان در جستجوی آن در وجود همسر خود هستند وفاداری است . چنانچه مردی رویه ای غیر از وفاداری نسبت به همسرش داشته باشد دیر یا زود همسر خود را از دست خواهد داد. در واقع کسی که به بی وفایی بیندیشد هیچ جایگاهی در میان زنان نخواهد داشت .
آراسته و مرتب باشید
مرتب بودن ظاهر هر شخصی می تواند تأثیر بسزایی بر اطرافیان او داشته باشد. مردانی که ظاهری نامناسب، ژولیده و نامرتب دارند نمی توانند گزینه مناسبی برای ازدواج باشند. همچنین چنین افرادی حتی اگر متاهل باشند بطور مرتب مورد اعتراض همسر، فرزندان و اطرافیان خود خواهند بود. البته منظور از آراسته بودن پوشیدن لباس های خاص، مارک دار و گران قیمت نیست بلکه انتظار میرود شخص مورد نظر به بهداشت و پاکیزگی لباس خود توجه داشته باشد.
بی توجه یا کم توجه نباشید
از ویژگی های زنان این است که به طور فطری به دنبال کسب توجه دیگران نسبت به خود هستند.
بنابراین در شروع یا تداوم زندگی مشترکتان از این نیاز زنان غافل نشوید. اگر از آن دسته افرادی هستید که با دیدن تلویزیون، بازی های رایانه ای یا ویدیویی به کلی از اطرافیان خود غافل می شوید لازم است در این خصوص تجدیدنظر کنید والا در زندگی زناشویی خود با مشکلات جدی مواجه خواهید شد.
روابط خانوادگی خود را به درستی مدیریت کنید
ممکن است شما پیش از ازدواج وابستگی شدیدی به مادر خود داشته اید و در خصوص تمام کارها، برنامه ها و مشکلات خود با ایشان مشورت می کرده اید. پس از ازدواج باید این ارتباط را به گونه ای مدیریت کنید که نه مادر شما و نه همسرتان احساس نکند که تحت کنترل دیگری هستید. هیچ گاه در مسیری حرکت نکنید که منجر به انتخاب میان این دو شوید.
مرد زندگی باشید نه مرد کار
هیچ کس دوست ندارد با کسی که تمام همّ و غم او کارش است و به هیچ چیز دیگری توجه نشان نمی دهد در ارتباط باشد. بنابراین اگر می خواهید مورد تایید و علاقه همسرتان باشید حتماً در کنار کارتان یک برنامه ریزی برای گذراندن اوقاتی با همسر و خانواده خود داشته باشید. رفتن به مراکز تفریحی مانند پارک ها و یا مراکز خرید از جمله این برنامه ریزی ها محسوب می شود.
تک بعدی نباشید
سعی کنید علاقمندی های متعددی داشته باشید و به همه آنها توجه کافی داشته باشید. این موضوع در جلوگیری از یکنواخت شدن روابط زناشویی حائز اهمیت است. ضمن آنکه چنانچه شما چندین فعالیت جانبی مورد علاقه مختلف داشت باشید به خوبی و آسودگی می توانید با تمام اعضای خانواده تان (علیرغم شرایط سنی و جنسیتی متفاوت) به توافق برسید.
هیچ گاه در مسیری حرکت نکنید که مجبور به انتخاب میان مادر یا همسرتان شوید.
گوش دادن را یاد بگیرید
هیچ گاه از صحبت کردن همسرتان خسته نشوید بلکه سعی کنید او را به صحبت کردن تشویق نمائید. بهترین راه برای کسب آگاهی بیشتر درخصوص همسرتان، گوش دادن به حرف های اوست. زیرا در این گفتگو می توانید به چیزهایی که برای او از اهمیت بیشتری برخوردار است آگاهی پیدا کنید و با برآورده کردن آنها رضایت ایشان و سلامت زندگی زناشویی تان را تضمین کنید. بنابراین شنونده خوبی باشید و به هیچ وجه اثرات بی توجهی یا کم حوصلگی را از خود بروز ندهید.
حامی همسرتان باشید
از جمله نیازهایی که زنان در زندگی زناشویی دارند احساس حمایت و پشتیبانی از طرف شوهرشان است. این حمایت گاهی اوقات جنبه های عملی و عینی ندارد و تنها کافی است از نظر روحی – روانی وجود چنین حامی را احساس کنند بنابراین هیچ گاه از انجام این وظیفه طفره نروید. گاهی اوقات یک حرف یا شوخی نابجا سبب می شود همسر شما این احساس حمایت را از دست بدهد در این صورت به یقین بدانید که اعتماد ایشان نسبت به شما جریحه دار خواهد شد و در صورت تداوم، این اعتماد به کلی از بین خواهد رفت.
صادق باشید
هیچ گاه سعی نکنید همسرتان را فریب دهید و یا برایش نقش بازی کنید. اجازه ندهید صداقت شما در نزد همسرتان مورد تردید واقع شود که در این صورت زندگی مشترک تان به یک کابوس تلخ تبدیل خواهد شد و حتی ممکن است تبعات اجتناب ناپذیری مانند طلاق را به دنبال داشته باشد
تاکنون از خود پرسیدهاید که مهمترین عنصر در هر رابطهای چه چیز است؟ پاسخ بسیاری از افراد به این پرسش عشق است. بله عشق یک موهبت است و بدون آن هیچ رابطهای پایدار نخواهد ماند. اما عشق نیز به تنهایی و بدون پشتوانه “احترام ” ناتوان و متزلزل خواهد بود. احترام متضمن و بیمهگر عشق است. احترام مصالح پیونددهنده اجزا ساختمان است که خانه را در برابر طوفانها، بادهای ویرانگر، شداید و تلخیهای زندگی حفاظت میکند. در واقع احترام بیمه ساختمان است .
افراد دوست دارند محبوب باشند، اما محترم بودن به مراتب ارزشمندتر از محبوب بودن است. تعریف احترام چنین است: به رسمیت شناختن شایستگی، ارزشمندی، حقوق و مزایای فرد به عنوان یک انسان یا احترام عبارت است از : ادب، مراعات، پذیرش و توجه. یک شریک ایدهآل فردی است که هم شما را دوست دارد و هم به موازات آن برای شما احترام قائل است.
در ادامه به برخی نشانههای بیاحترامی اشاره می شود:
بیاعتبار کردن: جای فرد پاسخ دادن، سخنان فرد را قطع کردن، بیاعتنایی کردن، تمسخر کردن، گوش ندادن به سخنان فرد و تحقیر کردن.
ارعاب کردن: تهدید کردن، هراساندن، قلدری کردن و تشر زدن
انتقاد کردن: عیبجویی، ملامت کردن، نفی کردن و غر زدن.
کنترل کردن:جلوگیری از تصمیمگیری مستقل فرد، تحکم کردن، سلطهگری و تحمیل عقاید، خواستهها و نیازها.
قضاوت کردن: تعیین درستی و نادرستی اعمال فرد، برانگیختن احساس گناه و شرمساری در فرد.
بدنام کردن:تهمت و افترا زدند، رسوا کردن و افشاگری کردن.
فریب دادن: دروغ گفتن، گمراه کردن و حقه زدن.
خیانت کردن: صادق نبودن، وفادار نبودن.
توهین کردن:گستاخی کردن، ناسزاگویی، رنجاندن.
سوءرفتار کردن:از لحاظ کلامی، احساسی و فیزیکی. صدمه زدن به حس امنیت و فردیت شخص.
هر نوع تغییر در لحن صدا: اشارات و تغییر در چهره که پیام آن چنین است:”من مهمتر از تو هستم”.
برای آنکه به همسر خود احترام بگذاریم نخست باید روحیات و خواسته های او را در نظر بگیریم . دنیای او را درک کنیم و بفهمیم کدام رفتار ما را نماد احترام می شمرد . در اینجا به انتخاب شیوه های متفاوت برای ابراز احترام همسران به یکدیگر اشاره می کنم :
دنیای مردان استدلالی و دنیای زنان احساسی است. راز صمیمیت میان این دو درک یکدیگر است. بنابراین پذیرش دنیای متفاوت همسران روشی برای احترام به یکدیگر است. مردان در هنگام سختی و فشار دوست دارند به درون خود بروند و مشکلات را در عالم ذهن خود حل کنند اما زنان وقتی دچار مشکل می شوند دوست دارند حرف بزنند. آنان در واقع با حرف زدن صمیمی می شوند و بعد زنانه خود را تقویت می کنند پس فرصت به آنان برای حرف زدن نمود احترام به آنان است.
زنان در هنگام گرفتاری دوست دارند علاوه بر حرف زدن شنونده فعال داشته باشند. مردان نیز دوست دارند کسی خلوت آنها را بهم نزند. گوش کردن به سخن زنان و راحت گذاردن مردان در خلوتگاه ذهنی شان احترام متقابل به شمار می آید.
زنان بخاطر برخورداری از دنیای احساسی شدید به خود حق می دهند که در مواردی اظهار ناراحتی کنند مردان باید این حالت برخاسته از طبیعت آنان را تحمل کنند. این یکی از رازهای صمیمیت است. هر از گاهی به آنان بگویید : طبیعی است که شما از این موضوع ناراحت باشید. وقتی زنان مشکلات خود را مطرح می کنند نه برای این است که مشکل را حل کنند بلکه می خواهند بگویند که گفته باشند مردان در این هنگام نباید مطابق دنیای خود راه حل ارائه دهند، باید ده دقیقه سکوت کنند و گوش دهند و با گفتن عبارات کوتاهی او را به حرف زدن تشویق کنند.
پذیرش دنیای متفاوت همسران روشی برای احترام به یکدیگر است
مردان وقتی از سر کار می آیند دوست دارند سردی کار با گرمی عاطفه همسران پایان یابد. زنان بایدآنها را تحویل بگیرند و اگر دیدند که مرد به دنیای ذهنی خود فرو رفته مدت کوتاهی به او کاری نداشته باشند. سپس با زمینه سازی او را به صحبت وادارند. بنابراین زمینه سازی برای برای تغییر موقعیت یکی از نمادهای احترام به همسر تلقی می شود.
مردان نمی توانند در یک زمان هم حرف بزنند، هم احساس کنند و هم بیندیشند ولی زنان می توانند. به همین جهت اگر زنی را به حرف زدن واداری، علاوه بر حرف زدن احساس صمیمیت می کند و همزمان فکر می کند. احترام به زنان فرصت سخن گفتن برای تحقق احساس و فکر است ولی مردان چون نیازمند اعتماد، پذیرش، قدردانی، تحسین، تایید و تشویق هستند. چنانچه خانمها به گونه ای رفتار کنند که آنان احساس کنند که همسرانشان به آنها اعتماد دارند آنها را می پذیرند در کارهای کوچک نیز از آنان تشکر می کنند و آنان را مورد تشویق و ترغیب قرار می دهند و احساس می کنند که محترم واقع شده اند.
مردان به دنبال آزادی و استقلال هستند همسران آنها نباید با حربه هایی که در زندگی زناشویی در اختیار دارند مردان را زیر سلطه خود در آورند و آنان را به مهره ای بی خاصیت در مدیریت و تدبیر منزل تبدیل کنند بنابراین احترام به آنها در دادن حق تصمیم گیری و نظارت به آنان تحقق می یابد. مردان و زنان گاهی با فاصله گرفتن موقت از همدیگر به روابط مرده خود شوک وارد می کنند و آن را حیات تازه می بخشند به جاست که گاهی دوریهای یکدیگر را تحمل کنید تا قدر نزدیکی را بدانید.
زنان گاهی از بیان احساسات خود گریزانند. هنگامی که محرم رازی بیابند احساسات خود را بروز می دهند شما همان محرم راز باشید و اجازه دهید تا همسرتان به هر گونه ای که می پسندد ابراز احساسات کند. او ممکن است گاهی خندان و گاهی گریان باشد درک او احترام به اوست کاری کنید که او احساس کند آن گونه که هست مورد لطف و توجه شماست و شما نمی توانید بدون او زندگی کنید وقتی این احساس در او بوجود آید شما را محرم راز می داند و این گونه می فهمد که مورد احترام شماست.
لذا، شما همان گونه که اجازه میدهید دیگران با شما رفتار کنند، دیگران با شما رفتار خواهند کرد. همه چیز وابسته به خود شماست هنگامیکه مورد بیاحترامی قرار میگیرید و سکوت میکنید در واقع در آن بیاحترامی خودتان نیز سهیم هستید.
در انتها به خاطر داشته باشید که منزل باشکوه شما (رابطه) در صورتی که به حال خود رها گردد صرفنظر از آنکه در ابتدا تا چه اندازه استوار و مستحکم بنا شده باشد به مرور زمان از هم پاشیده و رو به خرابی و زوال پیش خواهد رفت. بنابراین بیاموزید با تبادل عشق و احترام روزافزون ترکهای هر چند کوچک منزل خود را مرمت کرده و آن را استوار و پایدار نگه دارید.
راستگویی و صداقت در ایجاد اعتماد در رابطه ضروریست. احترام محصول اعتماد و عشق محصول احترام است. هر رابطهای منحصر به فرد است و برای نتیجه بخش بودن آن باید مقتضیات آن فراهم گردد. هیچ راه میانبری وجود ندارد. زندگی کوتاه است، آن را هدر مشاجرات و جر و بحثهای بیمعنی و بیاهمیت نکنید
*شباهت های بین من و پدرم با هم متقاوت هستند.
(دیل برا پسر یوگی برا)
*آقای رئیس جمهور،پیشنهاد من این است که ماموران آتش نشانی 10 روز
قبل از آتش سوزی،آزمایش بشوند.
(عضو یک شورای شهر در امریکا)
*چین،کشور بزرگی است که چینی های بسیاری در آن ساکن هستند.
(شارل دوگل رئیس جمهور فرانسه)
*فرهنگ،امری ضروری است ولی باید زنده باشد و زیادش هم خوب نیست.
(ویرجینو،مقامی رسمی در ایتالیا دوره فاشیسم)
*مدت ها در سفر بودم،به همین دلیل فرصت نداشتم بگذارم ریشم بلند شود.
(باب هرنو،بازیکن تیم آنلانتا)
*فقط یک نفر را میتوان سرزنش کرد و آن هم همدیگر است.
(باری بک،بازیکن هاکی نیویورک)
................
رفتی اما چه بگوییم هیهات
تو ندانی که من آنروز غروب
زیر آن دره آرام و عبوس
به چه حالی بودم !
بی تو با حسرت و حرمان و سرشت
خلوتی داشتم آنجا که مپرس
کاش می دانستی
بی تو بر من چه گذشت !!!!!
................
به نام او که تنهاست ولی شاکی نیست
عناوین یادداشتهای وبلاگ
دسته بندی موضوعی